• iWIW
 • Facebook
 • Flickr
 • Twitter
 • Vimeo
 • RSS Feed
Itt is megtalálsz

Műköröm

 

Kiknek ajánlott?

A műkörmöt viselők többségénél nem csupán divathullámról van szó. Sokan a munkájuk, kezük és körmeik szebbé tétele, vagy akár időhiány miatt viselnek műkörmöt. Sajnos nem mindenkinek adatott meg a szép formájú és hosszúságú körömágy, valamint az egészséges és erős körömlemez de ezeknek a Hölgyeknek sem kell lemondaniuk arról, hogy hosszú heteken keresztül szép és ápolt körmeik legyen. A mai rohanó világban a legtöbb embernek már nincs lehetősége arra, hogy kétnaponta vagy akár naponta beszakadó körmeivel bíbelődjön és felfrissítse a lepattogzott körömlakkot. Úgyhogy a kevés szabadidővel rendelkező, elfoglalt háziasszonyoknak sem kell lemondani a folyamatosan szép körmökről. Ezenkívül egy jól megépített műkörömmel rövid időn belül helyrehozhatók körömrágás problémái is.

Fentieket összegezve műköröm mindenkinek ajánlott, csak meg kell találni a megfelelő hosszt, formát és típust.

Kinek milyen műköröm ajánlott?

A műköröm lehet anyaga szerint zselés és porcelán, a meghosszabbítás módja szerint tipes vagy épített sablonos, formája szerint pedig kocka, mandula vagy akár teljesen lekerekített is.

Első lépésként is el kell döntenünk azt, hogy az anyaga zselés vagy porcelán legyen.

Zselé

Egykomponensű anyag, ami az UV fény hatására keményedik ki.

Kétkomponensű anyag, melynek egyik összetevője egy speciális folyadék (=liquid), illetve a por. A porcelán körmöknek több alcsoportja lehet, ami a folyadék határoz meg. Lehet UV fényre kötő, lehet levegőre kötő, lehet szagos és lehet szagtalan is. Ha porcelán körmökről beszélünk, akkor azalatt a műkörmös szakemberek többsége a levegőre kötő szagos változatot érti.

Ha kiválasztottuk a műköröm anyagát, akkor következő lépésként el kell dönteni, hogy meg kívánjuk-e hosszabbítani a saját körmünket. Ha nem elegendő a saját hossz, akkor itt is több lehetőség közül választhatunk. Ezeket a lehetőségeket ismerve, ugye nem is olyan egyszerű és egyhangú dolog a műkörömépítés? Tulajdonképpen éppen ezek a kombinációs lehetőségek teszik változatossá és széppé egy műkörömépítő munkáját...

Tipes technika (tip=fix alátét)

Meghosszabbíthatjuk a természetes körmöt tippel. Ez egy műanyag, köröm formájú anyag, ami bent marad a műkörömben. Érdemes itt megemlíteni, hogy sokan éppen emiatt a tulajdonsága miatt gondolják azt, hogy a tip megerősítésként is szolgál. Sajnos ez nem így van, sőt! Tippet csak rendkívül körültekintően, megfelelő előkészítés után szabad használni. Fontos a gombásodást megelőző folyadék használata a tip felragasztása előtt! Ezenkívül nagyon fontos szabálya az is a tip ragasztásának, hogy csak levegőmentesen felragasztott állapotban szabad fent hagyni, különben akár gombásodást is okozhatunk!

Érdemes megemlíteni azt is, hogy fentieken kívül a tip kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni, mind a méret, mind a forma és az megfelelő ív kiválasztásakor. Tipeknél 10 különböző méretből választhatunk, ha nincs megfelelő, akkor azon még viszonylag könnyen lehet segíteni azzal, hogy az egyel nagyobb méretet kisebbre reszeljük. De abban az esetben, ha olyan speciális a vendég körömformája, amire nem létezik megfelelő ívű tip, vagy létezik ugyan, de a szakembernek éppen nincs, akkor máris elérkeztünk egy újabb hibalehetőséghez. Még rengeteg mindent sorolhatnánk a tipes meghosszabbítással kapcsolatban, de úgy gondolom az imént olvasottakból azért lehet következtetni arra, hogy nem kevés hátránnyal és akár később felmerülő problémával járhat az, ha tippel történő meghosszabbítást választunk. Amennyiben még mindig kételyeink vannak, akkor érdemes abba belegondolni, hogy egy épített köröm sérüléskor, töréskor javítható, míg tippel készült társát teljesen le kell szedni majd újra kell ragasztani, műköröm anyaggal bevonni, stb...

Épített vagy sablonos technika (sablon=kikerülő alátét)

Sablon lehet többféle, lehet papír, műanyag, teflon. Manapság a a műkörömépítésben az egyszer használatos, eldobható papírsablonokat használják leginkább. Sablonos technikával tulajdonképpen bármilyen hosszúságú és formájú körömre építhetünk műkörmöt. Beleértve a rágott körmöt is, hiszen a helyesen felhelyezett sablonnal leszoríthatjuk a felázott, körömre visszahajló ujjbegy bőrét. Épített technikánál nem merül fel a helytelen ragasztásból eredő gombásodás sem, nem kell a helytelenül kiválasztott méret miatt aggódni, nem fogunk kellemetlen, húzó érzést érezni.

A sablon minden esetben kikerül a műköröm alól, így nem marad egy plusz „idegen” anyag a műkörömben. Továbbá érdemes megemlíteni, hogy a sablon segítségével meghosszabbított köröm javítható.

Természetesen nem azt jelenti, hogy a tipes körömnek csak hátrányai lennének, vagy azt, hogy teljesen rossz választás lenne, de úgy gondolom érdemes fentiek ismeretében meghozni a végső döntést.

Műkörömépítés menete

 1. fertőtlenítés, zsírtalanítás
  fertőtlenítő kézmosás után a kezet szárazra kell törölni
 2. alapos előkészítés
  tiszta-zsírtalan-száraz-pormentes-érdes felületet kell készíteni
  fontos, hogy az előkészítő folyamatot követően a vendég ne nyúljon a hajához, arcához, táskájába, stb...
 3. meghosszabbítás (tip/sablon) felhelyezését követően a műköröm alapanyag felvitele
 4. teljes kikeményedés után formázás
 5. igény szerint díszítés
 6. fény visszaadása
 7. ápoló olaj használata