• iWIW
  • Facebook
  • Flickr
  • Twitter
  • Vimeo
  • RSS Feed
Itt is megtalálsz

Testfestés, henna, mehndi

 

Az élénkzöld növény Egyiptomból származik, jól viseli a forró, száraz éghajlatot. A henna az egyik legősibb kozmetikum. Gyógyító és díszítő hatását már 5000 évvel ezelőtt is ismerték. A test díszítésének egy kíméletes módja, mint például a tetoválás, hiszen a hennafesték csupán a bőr felső rétegét színezi meg. Körülbelül 2-3 héten belül kikopik, nem kell a maradandó hatásától tartani. Azoknak ajánlott elsősorban, akik 1-1 alkalom kedvéért szeretnék díszíteni a testüket.

Vannak olyan kultúrák, ahol nem csupán díszítésre használják, hanem a mintáknak sokatmondó jelentése van. Különböző területeken más-más mintákkal díszítik a különböző testrészeket. A olyan legfontosabb esemény, mint az esküvő szerves része a hennával történő testfestés. Indiában a lágyabb virág motívumok, egymást fedő síkok jellemzőek, Afrikában erőteljesebb geometrikus formákból épül fel a szimbólum rendszer, Közel-Keleten pedig a kéz és lábfej erőteljes, nagyméretű virágokkal való díszítése a jellemző.

Hennacserje, hennalevél, hennapor, hennapaszta

A hennacserje leveleit „szüret” után a megfelelő eljárással kiszárítják, majd ezt követően finomra őrlik. Minél jobb jobb minőségű az őrlemény, annál jobb minőségű hennapép állítható elő belőle. A pép előállításának több receptje is ismert, a kiverés után a paszta színe zöld lesz. A paszta többféle módon vihető fel a bőrre, a legelterjedtebb és talán a legjobban kezelhető a tölcséres változat.

Mehndi – a hennapaszta elnevezése, ahogyan az Indiaiak nevezik. Többféle neve is ismert, de talán ez a legismertebb.

Hennafestés menete

Teljesen fájdalommentes, a bőr nem lesz felsértve, megkarcolva. A festendő bőrfelületet meg kell tisztítani és alkoholos lemosóval zsírtalanítani kell. A paszta 1-2 milliméter vastagon kerül felvitelre. A minta elkészülése után 60-90 percet várni kell a teljes száradásáig. A hatóidő kivárása után leszedhetjük a bőrről a megszáradt hennát. A megszáradt hennafesték leszedését követően a mintát minimum 6-8 órán keresztül nem érheti víz. A hennafesték színe a bőrön eleinte narancs színű, majd körülbelül egy nap után éri el a végleges vöröses-barnás árnyalatát, de a végső szín emberenként és bőrtípusonként eltérő lehet.

Natúr henna, fekete henna

Fekete hennacserje nem létezik, csupán a natúr henna színezésével lehet fekete hennát elérni. A natúr hennapaszta színe zöld, a bőrön pedig vöröses-barnás árnyalata van. Fekete henna esetében vegyszeres színezésről van szó, éppen ezért fekete hennapasztával tilos az arc bőrét dekorálni!